ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«Παρουσίαση υφιστάμενης κατάστασης των εργασιών του προγράμματος Digiryzi»

Την δεύτερη δια ζώσης συνάντηση πραγματοποίησαν την Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024 οι συμμετέχοντες φορείς του έργου ‘’Δημιουργία οδηγού ορθής γεωργικής πρακτικής για την προστασία της βιοποικιλότητας και του οικοσυστήματος του Δέλτα Αξιού με την αξιοποίηση Τεχνολογιών Πληροφορικής, Επικοινωνιών και Τηλεπισκόπησης ’’ και ακρωνύμιο Digiryzi.

Τη συνάντηση φιλοξένησε η Αγροτική Εταιρική Σύμπραξη Θεσσαλονίκης (ΕΑΣΘ) στα κεντρικά γραφεία της στη Σίνδο Θεσσαλονίκης, στην οποία και συμμετείχαν μέλη της επιχειρησιακής ομάδας του έργου μεταξύ των οποίων ο γενικός διευθυντής Γιαννόπουλος Κώστας και οι γεωπόνοι Δρόσος Αχιλλέας, Ματζαβέλας Χαράλαμπος, Καραγιάννης Μιχαήλ, Παρλαπάνης Κωνσταντίνος και Ιωαννίδης Χρήστος, από την ΕΑΣΘ, οι ερευνητές Μανάκος Ιωάννης, Καλογερόπουλος Χρήστος και Κατσίκης Λευτέρης, από τον Ε.Κ.ΕΤ.Α. και η γεωπόνος της εταιρείας foodstandrard, Φυτώκα Φαίδρα.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε σε ζητήματα που αφορούσαν την αγορά και εγκατάσταση του εξοπλισμού (μετεωρολογικών σταθμών, δορυφορικές εικόνες υψηλής ανάλυσης, server), την παρουσίαση των μέχρι τώρα αποτελεσμάτων από την επεξεργασία των δεδομένων, καθώς και τον προγραμματισμό των επόμενων δράσεων του έργου. Παράλληλα, έγιναν προτάσεις με σκοπό την βελτίωση της εφαρμογής και την διευκόλυνση των παραγωγών στην χρήση αυτής, ενώ ζητήθηκε από τους γεωπόνους της ΕΑΣΘ ο έλεγχος της ορθότητας των καλλιεργητικών σταδίων του ρυζιού με σκοπό την απρόσκοπτη λειτουργία της εφαρμογής.

Τέλος, προγραμματίστηκε η επόμενη συνάντηση των εκπροσώπων του έργου για τον ερχόμενο Οκτώβριο, ενώ συζητήθηκαν και οι απαραίτητες ενέργειες για την υλοποίηση ημερίδας που αναμένεται να πραγματοποιηθεί τη χρονική περίοδο  Νοεμβρίου – Φεβρουαρίου, με σκοπό την παρουσίαση της εφαρμογής σε ενδιαφέροντα μέρη, μεταξύ των οποίων και καλλιεργητές ρυζιού, καθώς και τη συζήτηση βελτιωτικών προτάσεων της λειτουργίας της εφαρμογής καθώς και της διεπαφής με τον χρήστη.